Najbolje besplatne zamene za Microsoft Office

officealternatives-620x349

Microsoft Office je najpopularniji i najkorišćeniji kancelarijski set programa. Kvalitet mu je dobro poznat – podržava sve moguće formate, međutim, kvalitet prati i cena, koja je pozamašna čak i kad se kupi u sklopu pretplate na Office 365. Srećom, na tržištu postoje i besplatne alternative koje su odlične.

WPS Office

Korišćenje ovog programa se pokazalo kao jednostavno jer je vrlo sličan svom uzoru, Microsoft Office paketu: Kada otvorite WPS Writer čim se pojavi meni primetićete sličnost jer kao da je kopiran iz Worda, a isti slučaj je i s njegovim ikonicama. Štaviše, ako niste iskusan korisnik Worda, velike su šanse da nećete niti primetiti prelazak na ovu besplatnu alternativu. WPS je skraćenica za Writer, Presentation & Spreadsheets.

wps_office_free_1

WPS Office

WPS Office Writer ima nešto što original nema: kartice po uzoru na internet pretraživače, u kojima možete da otvorite više dokumenata istovremeno. Takođe nudi i 1 GB besplatnog prostora u oblaku, kao i aplikaciju za Android i iOS. U potpunosti je kompatibilan sa svim Microsoftovim proizvodima; docx mu je čak i zadati format.
Isto je i sa WPS Spreadsheets i WPS Presentation – jako su slični sa Microsoftovim Excel i PowerPoint i potpuno kompatibilni.

Treba napomenuti da ovaj program u svojoj besplatnoj verziji ima reklama. Međutim, ove reklame uopšte nisu naporne i nimalo ne smetaju prilikom rada. Premium verzija uklanja reklame, ali i besplatna verzija je odlična.

WPS Office možete preuzeti OVDE

 

LibreOffice

LibreOffice je slobodan softverski paket otvorenog koda za windows, Macintosh i GNU/Linuks sisteme koji radi na uobičajnim računarima. Stiže sa šest poznatih programa sa puno mogućnosti za rad sa kancelarijskim dokumentima i podacima: Writer, Calc, Impress, Draw, Math i Base.

 

SetSize440328-l4start

LibreOffice

LibreOffice čuva dokumente u međunarodno standardizovanom otvorenom dokument-formatu (ISO 26300), a čita i piše datoteke u formatima iz microsoft Office i drugih paketa.

LibreOffice možete preuzeti OVDE

 

SoftMaker FreeOffice

Prvo što ćete daprimetite prilikom korišćenja ovog programa jeste siromašniji interfejs. Opcija je manje, ali samo zato što su skrivene po karticama ili poređane po menijima. Ukoliko želite izgled Worda, FreeOffice TextMaker pruža široke mogućnosti prilagođavanja, pa će krajnji rezultat biti gotovo identičan originalu.

en_freeoffice_textmaker_windows_linux

SoftMaker FreeOffice

Ono u čemu se ovaj program razlikuje od gore navedenih jeste nedostatak podrške za docx format. Dokumente sačuvane u ovom formatu možete da otvorite, ali čuvanje dokumenata u tom formatu nije moguće osim u premium verziji.

SoftMaker FreeOffice možete preuzeti OVDE

 

Mozilla Thunderbird – zamena za Microsoft Outlook

Thunderbird je besplatan klijent za e-poštu koji je jednostavan za postavljanje i prilagođavanje i ima odlične mogućnosti. Radi sa svim popularnim e-mail servisima, kao što su Gmail, Yahoo mail, Hotmail (Outlook).

Mozilla-Thunderbird-logo

Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird čini slanje i primanje mejlova sigurnijim, bržim i lakšim. Program ima napredne funkcije kao što su inteligentni spam filteri, zaštitu od phishing-a, ugrađeni RSS čitač, kao i mogućnost brze pretrage mejlova.

screenshot-windows.2c2eb24f1395

Mozilla Thunderbird

Thunderbird možete preuzeti OVDE

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: