Kako se izboriti sa rensomver napadom

ransomware-expert-tips-featured

Ovih dana rensomver ponovo napada, kao što je bio slučaj sa najmasovnijim ransomver napadom ikada. WannaCry rensomver je bio glavna vest u svim domaćim i stranim medijima u poslednjih nekoliko dana. Zarazio je stotine hiljada računara, uključujući i neke dobro poznate kompanije i institucije.

Napadnuti sistemi su bili ranjivi jer nisu imali instalirane ispravke (ažuriranja) koje je Microsoft izdao od marta 2017. godine. Prema testovima AV Comparatives instituta samo tri antivirusna softvera su pala na testovima i nisu uspeli da zaštite sistem.

Ali šta raditi kada Vas pogodi rensomver?

Postoje tri opcije:

Prva je najdrastičnija, brisanje hard diska i instalacija operativnog sistema. Naravno, ovo pomaže u slučaju da imate uredan bekap podatka.
Druga je plaćanje otkupnine, što nikome nije prijatno. Ipak, ne plaćajte ucene!
Treća opcija je preuzimanje Avast besplatnih alata za dešifrovanje. Naime, ova kompanija, poznata po svom besplatnom antivirusu, nudi, takođe besplatan, alat za uklanjanje rensomvera.
Ako Vam se desi da Vas pogodi rensomver malver – ne paničite, već preuzmite alate za dešifrovanje podataka.

Kako da svedete mogućnost da baš Vas napadnu rensomverom na minimum?

Ne postoji nijedan bezbednosni softver koji će Vas 100% zaštititi, pogotovo od ljudske gluposti i znatiželje. Pazite na kakve linkove klikćete i kakve fajlove/mejlove otvarate.
A zatim, redovno ažurirajte operativni sistem, nemojte gasiti automatska ažuriranja sistema. Napravite bekap (rezervnu kopiju) podataka .Takođe i antivirus je  bitna komponenta u zaštiti operativnog sistema.
Ukoliko već imate instaliran antivirus postarajte se da su sve funkcije i moduli uključeni (ne isključujte pojedine komponente antivirusa i ne koristite krekovane jer se time ništa ne postiže i dovodite sebe u dodatnu opasnost). Antivirusi više nisu samo za viruse već detektuju i malvere, spajvere i ostale neželjene i zlonamerne aplikacije.Ima mnogo fantastičnih besplatnih antivirusa kao i korišćenje plaćenih verzija po 6 meseci.
I zapamtite – ako pametno koristite računar nećete biti u tolikoj opasnosti koliko će biti oni koji nesmotreno klikću na raznorazne sumnjive linkove i otvaraju sumnjive mejlove.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: