Deca ne bi trebala da koriste nove tehnologije do određene životne dobi

tech-early-adopters_orig

Koliko god da smatram i želim da ljudi što masovnije koriste nove tehnologije, toliko ne želim da ih koriste deca, bar dok ne napune 15 godina. Nekada su roditelji decu kažnjavali tako što su  branili da se igraju napolju, a danas se deca kažnjavaju – teranjem napolje da se igraju.

​Smatram da nije primereno da dete od 4 godine već ima svoj telefon, tablet i nalog na Fejsbuku koji su mu roditelji otvorili. To je pogrešno. A postoji i velika verovatnoća rizika zloupotrebe (kao što je bilo slučajeva da psihopate posmatraju profile dece pa onda decu ukradu i prodaju u inostranstvu). Roditelji treba da se postave sa stavom da maloj deci ne daju pristup novim tehnologijama, iako su im telefoni i računari zanimljivi – treba reći: ne može!

Većini roditelja je najlakše da deci daju računar i da nemaju više brige o njima, jer deca su zaokupirana igranjem/gledanjem i mirna su. Posledica korišćenja novih tehnologija kod dece je ćoravost i zato danas nije retkost videti malu decu sa dioptrijom +-6 i cilindrima. Kuda god da pogledamo, oko sebe ćemo videti decu sa naočarima.

Da ne spominjem zračenja novih tehnologija i uticaja na organizam, stoga, smatram da se deci ne treba dozvoljavati korišćenje novih tehnologija bar do 15-te godine (I srednje). Istraživanja su pokazala da deca itekako znaju da koriste tehnologije u loše i zle svrhe – maltretiranjem druge dece u virtuelnom svetu koje se prenosi u realni svet i obrnuto.

​Trudim se da opismenim narod informatički i da ih obučim da rade sa novim tehnologijama, ali smatram da deca ne trebaju da uopšte imaju pristupa tehnologijama do određene starosne dobi, jer, kakvo je to detinjstvo bez igranja sa zemljom i bez odranih kolena?

Razmislite o tome.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: